
Wat zijn terugleverkosten:
Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen om het verlies te compenseren dat zij maken bij de teruglevering van stroom door klanten met een vast of variabel leveringstarief. Dit verlies ontstaat omdat de stroom die klanten terugleveren meestal plaatsvindt op momenten dat de marktprijzen voor elektriciteit erg laag zijn, zoals op zonnige dagen met veel opwek. Het vaste tarief dat de leverancier aan klanten betaalt voor teruggeleverde stroom ligt vaak hoger dan de actuele marktprijs, waardoor de leverancier verlies lijdt.
Waarom worden terugleverkosten berekend?
Marktprijsverschil: De leverancier koopt de stroom terug tegen een vast tarief, terwijl de marktprijzen op momenten van teruglevering vaak laag zijn.
Kostencompensatie: Terugleverkosten zijn bedoeld om het financiële verschil tussen het vaste tarief en de lage marktprijs te compenseren.
Hoe werkt het?
Bij het afsluiten van een contract houdt de energieleverancier rekening met hoeveel stroom je naar verwachting gaat terugleveren.
De terugleverkosten worden vaak verrekend op de jaarafrekening, afhankelijk van het werkelijke aantal teruggeleverde kWh’s.
De kosten zijn doorgaans hoger als je meer teruglevert dan verwacht.
Hoe worden de kosten bepaald:
De kosten worden bepaald door het aantal teruggeleverde kWh’s. Om de verdeling zo eerlijk mogelijk te maken, werken leveranciers met verschillende schalen. De schaal waarin je valt, wordt bepaald door het totaal aantal teruggeleverde kWh’s per jaar. Aan het begin van je contract schat de leverancier in welke schaal jouw huishouden zal vallen. Deze inschatting wordt gebruikt om je termijnbedrag te berekenen. De leverancier baseert deze schatting op het verwachte aantal teruggeleverde kWh’s op jaarbasis. Als later blijkt dat je meer of minder kWh’s hebt teruggeleverd dan vooraf verwacht, wordt dit gecorrigeerd bij de jaarafrekening en kun je in een andere schaal terechtkomen.
Type contract: vaste of variabele prijscontracten (wel terugleverkosten, maar geen omkijken naar verbruik)
Sinds medio 2023 zijn steeds meer energieleveranciers terugleverkosten gaan hanteren voor klanten met zonnepanelen. De meeste energieleveranciers werken hierbij met staffels (Essent, energiedirect.nl, Vandebron, Vattenfall en anderen) en een paar werken met een vaste toeslag per teruggeleverde kWh (Eneco, Oxxio, Greenchoice en anderen).
De totale kosten kunnen flink oplopen en daarmee ook de terugverdientijd van de zonnepanelen sterk verlengen.
Type contract: dynamisch op basis van uurtarieven EPEX met kostentoeslag (meestal geen terugleverkosten, maar wel lage vergoeding voor je productie)
Bij een dynamisch contract worden meestal geen terugleverkosten berekend. Hierbij krijg je voor de teruglevering het actuele EPEX inkooptarief inclusief een inkoopvergoeding en soms daar ook BTW over. Bij sommige dynamische energieleveranciers wordt de inkoopvergoeding afgetrokken van de uurprijs. Goed om nauwkeurig naar te kijken. Normaal gesproken loopt een leverancier die dynamische contracten heeft geen risico over jouw productie en afname omdat de leverancier alles af kan rekenen met je tegen de actuele inkoopprijs. Voor zijn activiteiten bepaal je een kleine toeslag per kWh bij afname van ca 2 eurocent (verschilt per leverancier) en je betaalt een maandelijks vast bedrag van rond de 5-7 euro. Omdat de salderingsregels nog tot 1-1-2027 gelden is het echter voor klanten met zonnepanelen wel een grote uitdaging om minder kosten te realiseren met een dynamisch contract. Dit komt doordat de meeste opwek gelijktijdig plaats vindt en daardoor een relatief lage vergoeding oplevert tov de afname die je hebt. Of je moet je verbruik goed kunnen sturen (EV laden, wasmachine, afwasmachine, warmtepomp, lucht/lucht airco enz).
Hoe kun je de terugleverkosten zo laag mogelijk houden bij een vast of variabel contract:
Regel 1: verbruik zoveel mogelijk van je eigen opwek. Dat is duurzaam en scheelt je ook nog in kosten.
Een gemiddeld huishouden verbruikt maar ca 25-30% van zijn eigen opwek. Als je in staat bent dit te verhogen dan verlaag je de kosten en ben je echt duurzaam bezig. Een mooie uitdaging dus!
Regel 2: stap elk jaar over van energieleverancier en gebruik de cashback ter compensatie van je terugleverkosten
Energieleveranciers zijn dol op nieuwe klanten en via prijsvergelijkers kunnen de cashbacks oplopen tot 300 euro per contract. Indien je elk jaar overstapt heb je daarmee een goede mogelijkheid om de kosten te compenseren!
Regel 3: combineer regel 1 en 2!
Hoe kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk van je eigen zonnepanelen opwek zelf verbruikt:
Dit gaan we de komende tijd verder uitwerken met nieuwe artikelen per onderdeel. Maar onderstaand al een gedeelte van de mogelijkheden:
A. Gebruik een domotica systeem om zoveel mogelijk inzicht in je verbruik te krijgen en daar op te kunnen sturen (voorbeelden: Home Assistant, Domoticz)
B. Gebruik slimme stekkers om inzicht te krijgen in verbruik per apparaat en om apparaten aan / of uit te schakelen
C. Ontsluit de P1 waardes van je slimme meter in je domotica systeem voor actueel inzicht.
C. Indien je een EV hebt laadt deze zoveel mogelijk op met je eigen opwek en gebruik domotica of slimme laadpaal hiervoor
D. Schaf een thuisbatterij aan om zoveel mogelijk van je eigen opwek zelf te verbruiken. Maar let op, schaf niet teveel kWh’en aan en probeer de kosten te beperken. De terugverdientijd wordt anders langer dan de technische levensduur van de batterij. Opties hiervoor zijn: Homewizard batterij. Duravolt batterij en Zendure batterij. Dit zijn alle 3 batterijen die plug and play werken (met een stekker) en dus geen ingewikkelde installatie vereisen.
Zoals gezegd zullen we de komende tijd meer de diepte ingaan met elk onderdeel! Hou deze website in de gaten!
Geef een reactie