Dynamisch energiecontract: schommelingen in de markt

Bij een dynamisch energiecontract veranderen de tarieven voor elektriciteit elk uur en voor gas dagelijks. Deze tarieven zijn gebaseerd op de prijzen op de energiemarkt, ook wel de spotmarkt genoemd. Dit betekent dat je profiteert van lage prijzen wanneer de vraag naar energie laag is, bijvoorbeeld tijdens daluren of op zonnige en winderige dagen. Soms kunnen de prijzen zelfs negatief zijn, wat betekent dat je betaald krijgt om stroom af te nemen.

Met een dynamisch contract betaal je geen risico-opslag, zoals bij vaste tarieven, maar wel een kleine inkoopvergoeding per kWh. Je hebt een slimme meter nodig om deze tarieven te kunnen gebruiken, en je energieleverancier informeert je een dag van tevoren over de tarieven.

Het grootste voordeel is dat je direct kunt profiteren van dalende energieprijzen. Het nadeel is echter dat de prijzen ook kunnen stijgen, wat onzekerheid met zich meebrengt. Dit type contract is vooral interessant voor mensen die flexibel met hun energieverbruik kunnen omgaan, bijvoorbeeld door apparaten te gebruiken tijdens goedkopere uren. 

Zeker als je een elektrische auto hebt, zonnepanelen, thuisbatterij, warmtepomp of je huis verwarmt met lucht/lucht warmtepomp kun je veel schuiven in de tijd en zo optimaal profiteren van lagere tarieven. Vanaf de maanden maart tot en met september heb je zeker in het weekend bij zonnig weer vaak negatieve tarieven (exclusief de energiebelasting). 

En het is ook nog eens goed voor de energietransitie want dynamische tarieven zijn met name laag als er veel duurzame productie is (wind of zon). Dus als je stuurt op lage tarieven gebruiken we in Nederland met zijn allen zoveel mogelijk duurzame energie! Win-win dus!

Dynamisch gas: goed over nadenken…..

Dynamische gasprijzen zijn dagprijzen. Dat maakt sturen al lastiger. Daarnaast wordt gas natuurlijk met name gebruikt voor ruimteverwarming. Dus je kunt hier lastig op sturen. Ook zie je dat wanneer de vraag hoog is (als het koud is) de tarieven ook hoog zijn en je dan juist veel gebruikt. Daarnaast heeft de oorlog tussen Oekraine en Rusland laten zien dat gasprijzen echt extreem hoog kunnen worden bij bepaalde geopolitieke ontwikkelingen. Daarom is het verstandig hier goed over na te denken. Wat ook veel mensen doen is een dynamisch elektriciteitscontract combineren met een vast gascontract. Zo kun je optimaal profiteren van de dynamiek van de prijzen zonder dat je bloot gesteld wordt aan hoge risico’s bij gas. Dat zou ook ons advies zijn!

Hier is een vergelijking tussen dynamische tarieven en vaste tarieven voor elektriciteit:

Dynamische tarieven

  • Flexibiliteit: Tarieven veranderen elk uur (voor elektriciteit) op basis van de spotmarkt. Dit biedt de kans om te profiteren van lage prijzen tijdens rustige momenten.
  • Risico: Prijzen kunnen onverwacht stijgen, bijvoorbeeld bij hoge vraag of lage productie van duurzame energie.
  • Kostenvoordeel: Je betaalt vaak lagere tarieven als je flexibel kunt omgaan met je energiegebruik.
  • Geschiktheid: Ideaal voor mensen die hun gebruik kunnen plannen (bijvoorbeeld elektrische auto opladen ’s nachts).
  • Complexiteit: Vereist actieve monitoring van prijzen en het plannen van energieverbruik.

Vaste tarieven

  • Stabiliteit: Je betaalt een vast tarief per kWh gedurende een vooraf afgesproken periode (bijvoorbeeld een jaar).
  • Risico: Je bent beschermd tegen prijsschommelingen op de markt, wat zekerheid biedt.
  • Kostenvoordeel: Kan voordelig zijn bij stijgende marktprijzen, maar minder aantrekkelijk als prijzen dalen.
  • Geschiktheid: Goed voor mensen die zekerheid willen en niet actief met hun energiegebruik bezig willen zijn.
  • Eenvoud: Geen planning nodig; je weet altijd wat je betaalt.

Welke optie beter bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Maar in het algemeen geldt hoe beter je je elektriciteitsverbruik kunt sturen en schuiven in de tijd hoe meer je kunt profiteren van dynamische prijzen en het is ook nog extra duurzaam. Ook voor mensen met zonnepanelen die nu op een vast contract zitten en terugleverkosten moeten betalen kan het al snel goedkoper zijn om over te stappen op dynamische tarieven!

Je hebt ook een website die een tweewekelijkse prognose maken over de verwachte elektriciteitsprijzen gebaseerd op de weersverwachting en verwachte vraag. Handig als je je elektrische auto moet laden en daar nog aantal dagen de tijd voor hebt….

Handige links:

* Een website die een tweewekelijkse prognose maakt over de verwachte elektriciteitsprijzen gebaseerd op de weersverwachting en verwachte vraag. Handig als je je elektrische auto moet laden en daar nog aantal dagen de tijd voor hebt….

Prognoseprijzen

* Een website met veel historische prijsinformatie over dynamische tarieven:

Informatie over dynamische historie tarieven

* Een website waarbij je op basis van je P1 meterdata kunt uitrekenen wat je kwijt was geweest als je een dynamisch contract had gehad ipv vast of variabel. Je hebt hiervoor wel kwartier of uurdata nodig van je slimme meter:

Dynamisch contract rendabel?

Waar zitten eventueel nog je twijfels? Laat het ons weten in de comments 🙂 

Eén reactie op “Dynamisch energiecontract: schommelingen in de markt”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *