Uiteindelijk start energiebeheer altijd met meten is weten 🙂 en ga je op basis daarvan een HEMS bouwen. Een home energy management systeem.
Er zijn diverse manieren om dit te doen:
– Homewizard P1 meter en app
– Eneco Toon
– P1 meter portals zoals: slimmemeterportal.nl
– Domoticz domotica software
– Home Assistant domotica software en integraties
– Slimme stekkers
– ESP computertjes
– Bluetooth devices
In dit artikel lees je over de laatste optie: Home Assistant en energiebeheer via P1 meter en integraties. Voor alle integraties in Home Assistant heb je entiteiten nodig die de waarde aangeven van je verbruik in energie (kWh’en) of vermogen (watt). Je moet hierbij denken aan P1 meter informatie (via P1 kabel of apparaat of via Shelly monitoring zoals Shelly Pro 3EM) en slimme stekkers die ook het vermogen en energie uitlezen en compatibel zijn met Home Assistant. Wat dat betreft is Home Assistant een ideaal domotica systeem omdat letterlijk duizenden mensen hier aan meewerken en het open source is. Dus je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt ondersteund door Home Assistant en je kunt de data gebruiken. Onderstaande grafieken en integraties zijn bedoeld ter inspiratie, zodat je een beeld kunt krijgen van de eindeloze (gratis) mogelijkheden binnen Home Assistant om echt energiebeheer te doen.
Er zijn talloze integraties voor Home Assistant waarmee je inzicht kunt krijgen in je energieverbruik. Onderstaand een aantal voorbeelden zoals je die in kunt zetten voor je energiebeheer:
2. Sankey chart
4. Profiel verbruik gedurende de dag
6. Nord pool dynamische prijzen integratie
8. EV smart charging integratie
9. Dynamic energy cost integratie
1. Energy flow card:
Dit is een levendige animatie van je dagelijkse energieverbruik (elektriciteit, gas en water) gecombineerd met informatie over eventuele thuisbatterijen en zonnepanelen.

link: Energy flow
2. Sankey chart
De Sankey chart is ideaal om dagelijks zicht te houden op je energieverbruik en hier op te sturen als je zonnepanelen, ev en / of batterijen hebt. Real time kun je zien of je van het net stroom afneemt of dat je teruglevert en hoeveel dat is. Op basis van weersverwachting heb je daar al idee van en kun je gaan plannen (ev laden, wasmachine, vaatwasmachine draaien enz). Er zijn hierbij 2 grafieken die je samen kunt stellen. Namelijk die van het energieverbruik gedurende de dag in kWh en die van het actuele verbruik in watt.


Voor energiebeheer zijn deze charts ideaal en als je ze gaat implementeren zul je ook zien dat je hier heel veel gebruik van maakt en dat dit echt een bijdrage is aan een meer duurzaam leven doordat je perfect kunt sturen op het verbruik van duurzame energie.
link: Sankey chart
3. Batterij informatie cards
Als je een thuisbatterij hebt wil je ook inzicht in wat de status is qua inhoud en laden. Hiervoor zijn natuurlijk altijd dedicated apps die bij het merk batterij horen, maar het mooie van Home Assistant is dat je alles integreert in dezelfde software en daar dus ook op kunt sturen via scripts en automatiseringen. Onderstaand 2 voorbeelden hoe je, je batterij kunt monitoren gedurende de dag.


4. Profiel verbruik gedurende de dag
Uiteindelijk wil je ook zien hoe de verschillende onderdelen in je energiehuishouden samenkomen en hoe het profiel er uit ziet van de combinatie van verbruik en oorsprong verbruik (zonnepanelen, grid en batterijen) en dit elke dag kunnen volgen en historie kunnen bekijken. Het mooie van Home Assistant is dat dit allemaal mogelijk is en mensen elkaar ook inspireren door voorbeeld grafieken te maken die dan weer gekopieerd worden.


5. Cheapest hours integratie
Deze integratie kan geautomatiseerd taken klaarzetten op basis van prijzen en script die je hierop gebaseerd hebt. Bijvoorbeeld als je wil dat je elektrische auto alleen in de 4 goedkoopste uren van de dag opgeladen wordt dan kun je dat op deze manier automatiseren. Elk apparaat wat je via Home Assistant kunt bedienen (kan ook via slimme stekkers zijn), kun je opnemen in deze planning en dan geautomatiseerd laten starten op basis van de prijzen die jij wil (laagste prijzen van de dag, prijzen beneden de 15 eurocent enz), Hierbij wordt gebruik gemaakt van een dagelijkse feed van de dynamische uurprijzen in Nederland. Ook hier zijn weer meerdere integraties voor, hierna zal Nord Pool behandeld worden als dynamische prijzen leverancier in Home Assistant. Dit is ook de basis voor de cheapest hours integratie.

Link: cheapest hours
6. Nord pool integratie voor dynamische uurtarieven
Om te kunnen sturen op dynamische tarieven is het ook noodzakelijk dat je elke dag de actuele tarieven inleest in Home Assistant zodat je daar op kunt sturen. Dit is niet alleen handig voor dynamische tarieven, maar ook als je graag wil dat je met name energie verbruikt als deze zo duurzaam mogelijk is. In principe is het zo dat wanneer prijzen hoog zijn op een dag er veel gas- en kolen centrales aan staan omdat de vraag hoog is en aanbod duurzaam beperkt (met name in de ochtenduren en de uren dat mensen thuis komen van werk) en dat wanneer prijzen laag zijn de duurzame opwekking bronnen dominant zijn in de energiemix. Op deze manieren kun je ook bij een vast contract toch een bijdrage leveren aan zoveel mogelijk verbruiken als de elektriciteit duurzaam is.
De Nord pool integratie zorgt geautomatiseerd er voor dat je dagelijks rond 13.00 uur weer de nieuwe tarieven voor de dag erna ontvangt 🙂

Link: dynamische uurtarieven
7. Forecast solar integratie
Voor mensen met zonnepanelen is het goed om te weten wat de verwachte opbrengst voor je zonnepanelen zijn voor vandaag en morgen. Dit kan beïnvloeden of je bijvoorbeeld vandaag of morgen veel apparaten aan zet of je auto laadt. Je moet opgeven wat de oriëntatie van je zonnepanelen zijn en de helling en of er veel of weinig schaduw is en de grootte van de capaciteit. En op basis van plaatsbepaling in combinatie met weersvoorspelling en je installatie maakt die dan dagelijks een forecast die ook steeds weer geactualiseerd wordt op basis van actuele weersverwachting.

Link: forecast solar
8. EV Smart charging integratie
Deze integratie automatiseert volledig het laden van je elektrische auto. Door middel van het ingeven van een eindtijd en de gewenste laadpercentage zal de integratie het laden automatisch starten gedurende de goedkoopste uren en ervoor zorgen dat dit afgerond is als je de auto weer nodig hebt. Werkt in combinatie met alle laadpalen en auto’s die ook in Home Assistant benaderbaar zijn en waarbij het laden aan en uitgezet kan worden via een switch.

Link: EV Smart charging
9. Dynamic energy costs integratie
Als je een dynamisch contract hebt is het ook mooi als je in Home Assistant op basis van je P1 meter of Shelly je energiekosten real time bij kunt houden. Hiervoor zorgt deze integratie.

Link: Dynamic Energy costs
Samenvatting:
Zoals zichtbaar is zijn er binnen Home Assistant eindeloos veel mogelijkheden om je energieverbruik en je energiekosten te optimaliseren. Er zijn nog veel meer integraties die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Dit artikel wil vooral laten zien wat er mogelijk is. Op alle bijgevoegde links kun je veel meer informatie vinden over de integraties zelf en hoe je ze op moet zetten. Veel plezier er mee!
Geef een reactie