Stekkerbatterij van Zendure: Hyper 2000

ZENDURE HYPER 2000 Plug and Play stekkerbatterij (Lifepo4)

In deze review gaan we de Zendure Hyper 2000 Plug and Play stekkerbatterij bespreken, gecombineerd met 4 x de Zendure 1920 Wh batterij (AB2000S). Eerst bespreken we het systeem en de mogelijkheden en daarna staan we stil bij de voor- en nadelen.

Foto van Zendure (copyright Zendure)

De Hyper 2000 is de besturingseenheid / omvormer inclusief het BMS (Battery management system) en de AB2000S is de modulaire batterij met een capaciteit van 1,92kWh per stuk.

Foto van Zendure (copyright Zendure)

Aan bod komen:

  1. Inleiding
  2. Het bedrijf Zendure
  3. Eerste indruk
  4. Mogelijkheden
  5. Installatie
  6. App
  7. Lezen en schrijven via Home assistant
  8. Meer reviews over de Hyper 2000
  9. Conclusie

Tot op heden zijn er nog niet veel batterijen in de Nederlandse markt verkocht als gevolg van de salderingsregeling. De salderingsregeling zorgt ervoor dat er eigenlijk geen verdienmodel voor een batterij is. Het hele Nederlandse net fungeert op dit moment  als batterij en een consument heeft geen incentive om op tarief te optimaliseren. Batterijen die verkocht worden doen vooral mee aan de onbalansmarkt waar wel een verdienmodel op zit (Zonneplan en Frank Energie onder andere). 

De terugleverkosten die energiemaatschappijen in de zomer van 2023 introduceerden zorgen al wel voor een grotere belangstelling voor thuisbatterijen. Nu echter bekend is geworden dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 in 1 klap afgeschaft gaat worden, zal er steeds meer interesse komen voor thuisbatterijen. 

Ook de toename in het aantal consumenten met een dynamisch contract op basis van EPEX uurprijzen zorgt voor een steeds grotere belangstelling. Er zijn nu al zeker 400k consumenten met zo’n contract en hun aantal stijgt nu al sterk. Zeker als de salderingsregeling afgeschaft is, zal dit nog een verdere vlucht nemen is de verwachting. Op dit moment is een dynamisch contract nauwelijks rendabel voor een consument met zonnepanelen vanwege de salderingsregeling of je moet al over veel batterijcapaciteit beschikken en erg goed met je verbruik kunnen sturen (warmtepomp, boiler, EV enz). Daarnaast zien consumenten vaak ook op tegen de complexe installatie die daarvoor nodig is en daar zijn de thuisbatterijen die plug and play werken een ideale oplossing voor. 

Je ziet daarom steeds meer, met name Chinese merken op de markt komen (Eva power, Marstek, Zendure).  Maar ook Homewizard heeft onlangs een thuisbatterij geïntroduceerd die plug and play is. Verwachting is dat richting 2027 de belangstelling steeds verder toe zal nemen. Een goede indicatie daarvoor is de belangstelling op tweakers voor de verschillende stekker batterijen. Daar zitten de early adaptors en daar is een sterke toename zichtbaar in activiteiten in die specifieke fora (links voor deze fora zijn onder dit artikel terug te vinden). 

  1. Zendure:

Zendure, een Chinese onderneming opgericht in 2017, is een snelgroeiende EnergyTech-startup gevestigd in de technologiecentra in de VS, China, Japan en Duitsland.

De Hyper 2000 omvormer van Zendure is een plug & play omvormer met zeer veel mogelijkheden. Het is een modulair systeem waarbij je onder de Hyper 2000 zelf 1 tot 4 batterijen kunt koppelen tot een max van 7,7 kWh per omvormer.

  1. Eerste indruk:

De Hyper en de batterijen zijn zeer goed ingepakt. Wat ook gelijk opvalt bij het uitpakken is dat het een zeer solide indruk maakt. Het is van mooi degelijk materiaal gemaakt en zeer zwaar en verfijnd afgewerkt. Het wordt geleverd met duidelijke handleidingen in het Engels en Duits. 

De product afmetingen en gewicht zijn:

Hyper 2000: 

Afmetingen (L X B X H): 350 x 202 x 78 mm, Netto gewicht (exclusief accessoires): ongeveer 8,5 kg.

AB2000S: 

Afmetingen (L X B X H): 350 x 200 x 298 mm, Netto gewicht: ongeveer 22,1 kg.

Er zijn 4 soorten batterijen die aan de Hyper 2000 omvormer toegevoegd en gecombineerd kunnen worden:

AB1000 (960Wh)

AB1000S (960Wh)

AB2000 (1920Wh)

AB2000S (1920Wh)

Garantie op de batterij: 

Cycle Life: 3000 cycles (DOD≥80%) 6000 cycles (DOD≥70%)

De S versie beschikt over een aerosol brandblusser in de batterij, die geactiveerd wordt als de temperatuur te hoog wordt (rond de 170 graden). Mooie toevoeging t.o.v. de vorige versie (zonder S) en geeft ook een veiliger gevoel om zo’n batterij in huis te plaatsen. De S versie is wel ca. 100 euro duurder per batterij t.o.v. de reguliere versie.

  1. Mogelijkheden:

De mogelijkheden van de Hyper 2000 zijn zeer groot. Het apparaat is eerst in Duitsland en Frankrijk geïntroduceerd en doet daar vooral dienst als balkon energiecentrale. Hierbij hang je zonnepanelen aan je balkon en laat de energie van de zonnepanelen  in de batterij stromen en verbruikt dit later. 

Sinds januari 2025 is Zendure ook de Nederlandse markt opgegaan. Juist vanwege de terugleverkosten en afschaffen van de salderingsregeling verwacht Zendure een fors grotere belangstelling voor thuisbatterijen. 

Wat de Hyper 2000 zeer geschikt maakt voor de Nederlandse markt is de combinatie van stekkerbatterij met de mogelijkheid om tot 1.800w PV panelen aan te sluiten en daarbij ook de mogelijkheid om de batterij via het stopcontact te laden. Deze bidirectionele functionaliteit kan voor veel Nederlandse consumenten interessant zijn omdat in Nederland al heel veel particulieren zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Nederland heeft per inwoner het meest geïnstalleerde zonnepaneel vermogen van Europa op het dak liggen. En in het geval van overschot kun je dit dan in je batterij laden en zo terugleverkosten voorkomen. Ook optimaliseren op tarief (Time of Use: TOU) wordt op deze wijze volledig ondersteund.  Zo kun je als er veel zonneschijn is en/of veel wind je batterij vol gooien en als de tarieven hoog zijn (ochtendpiek en einde middag piek) de batterijen ontladen. Al deze mogelijkheden worden door de Zendure omvormer en batterij(en) ondersteund!

Een aantal van de vele mogelijkheden van de Hyper 2000:

  • zowel laden via aangesloten zonnepanelen als met je eigen stopcontact.
  • als batterij vol is wordt de pv opbrengst van de aangesloten panelen op het net gezet (met max 1200w)
  • max 1800w aan te sluiten op 4 zonnepaneel ingangen. Per 2 ingangen 1 mppt (dus 2 mppt in totaal, ook al staat op website van zendure plaatje met 4 mppt’s wat niet juist is). Een mppt zorgt ervoor dat het zonnepaneel optimaal werkt. En doordat je 2 mppt’s hebt functioneren deze onafhankelijk van elkaar. Dus ook geen last van schaduw op de 2e mppt als er schaduw valt op de panelen van de 1e mppt.
  • laden via ac: max 1200w
  • ontladen met 800w of meer door op aparte groep te zetten of ander land te kiezen (maar op eigen risico, niet aan te bevelen)
  • max 7,7 kWh aan batterijen toevoegen aan 1 Hyper 2000
  • Nul op de meter regelen via Shelly pro 3EM (of Shelly 3EM) of via everhome ecotracker IR P1 meter lezer
  • Als backup dienen in combinatie met de off power grid strip
  • ip65 bescherming
  • 10 jaar garantie en er wordt aangegeven 15 jaar levensduur (nog af te wachten natuurlijk)
  • Indien je meerdere Hypers hebt kun je deze koppelen in de app met Zenlink, waardoor ze samen gaan werken en je dus heel erg goed je systeem uit kunt breiden nav je behoefte of ontwikkelingen thuis. Zie ook onderstaand plaatjes:

Informatie van Zendure (copyright Zendure)

Tekening van Zendure (copyright Zendure)

Door de IP65 classificatie kan de Zendure ook beschut buiten geplaatst worden en doordat die zo stil is zelfs in de huiskamer. 

Foto van Zendure (copyright Zendure)

Overige: Geluidsproductie en warmte:

De zendure Hyper 2000 wordt passief gekoeld en is dus nagenoeg onhoorbaar. 

Hieronder ook nog een warmtebeeld foto van de Hyper 2000 met een batterij(in totaal 3 batt). Deze foto is gemaakt tijdens het urenlang laden met ongeveer 1200W (800W AC en 400W DC). Dat ziet er heel goed uit!

Specificaties Zendure Hyper 2000 Omvormer

SpecificatieWaarde
PV-ingangen ZonneconnectorPV1-4
Nominale PV-ingangsspanning15V-55V
Aanbevolen nominale PV-ingang350Wp-600Wp
Aantal MPPT2
MPPT1-aansluitingenPV1 en PV2
MPPT2-aansluitingenPV3 en PV4
Nominale MPPT-spanningsbereik per eenheid16-48V
Nominale stroom per MPPT20,5A
Nominale capaciteit per MPPT900W
Nominale capaciteit van twee MPPT1800W
Nominale spanning220V/230V/240V
Nominale frequentie50Hz
Nominale stroom5,5A
Een AB2000-batterij1200W
Twee of meer batterijen1600W
Maximale uitgang1200W
Oplaadtemperatuur-20℃ tot 60℃
Ontlaadtemperatuur-20℃ tot 60℃
Opslagtemperatuur-25℃ tot 85℃
Maximale relatieve luchtvochtigheid90%
IP-classificatieIP65
Draadloze typeBluetooth, Wifi
OTA-updatesOndersteund
Afmetingen350x202x78mm
Productgewicht8,5kg
  1. Installatie:

Nadat je de spullen uitgepakt hebt is het een kwestie van de rubberen plugjes uit de batterij weghalen en de aansluiting op de omvormer vrij maken en daarna de omvormer op de batterij zetten die zich dan vastzet in de batterij zelf. 

Meerdere batterijen kunnen op deze manier gestapeld worden en de bovenste batterij fungeert dan als verbinding met de Hyper 2000 omvormer. Binnen 10 minuten is alles geregeld en kun je met de app aan de slag! Dat het hier om een Plug and Play systeem gaat merk je aan alles!

  1. App:

De app ondersteunt 3 mogelijke strategieën:

  • via planning: zelf regelen wanneer de batterij ontladen of geladen worden
  • via smart: bijvoorbeeld nul op de meter / apparaat via Shelly CT of via Shelly plug
  • via dynamisch: via Nordpool ondersteuning in de app. De Nordpool ondersteuning zorgt ervoor dat dagelijks de nieuwe uurtarieven automatisch geladen worden. Je stelt een min en max prijs in en kunt dan voor zowel laag, midden als hoog instellen welk gedrag (laden/ontladen) en met welk vermogen dat moet plaatsvinden!

De app werkt redelijk intuïtief, je koppelt je wifi aan de app en je voegt de Hyper 2000 toe en daarmee worden ook de batterijen automatisch toegevoegd. Daarna heb je de keuze of je de batterij handmatig wilt bedienen (afzonderlijke commando’s geven voor ontladen of laden en met welk vermogen). Of dat je een strategie wilt volgen, zie hierboven. 

Voor de strategie smart heb je wel een Shelly Pro 3EM (3 fase) of EM (1 fase) nodig of de Everhome IR P1 tracker. Deze IR tracker koppel je aan je slimme meter, waarna de data door Zendure gebruikt kan worden. 

Zendure is ook bezig om een P1 meter van Everhome te gaan koppelen met het systeem. Verwachting is in de loop van 2025, op dit moment lopen de testen. Dit zou het systeem nog meer plug and play maken. Een Shelly in je meterkast monteren is niet voor de gewone consument weggelegd en daarvoor zou je dan een installateur moeten inroepen. Dus hopelijk komt de P1 meter-functionaliteit snel. 

Afbeeldingen app:

        7. Lezen en schrijven via Home assistant (domotica):

Home Assistant is een gratis, open source Smart Home platform waardoor apparaten van duizenden merken met elkaar kunnen communiceren via één app. Met Home Assistant hoef je bijna niet bang te zijn of je apparaat wel compatibel is. Het platform biedt namelijk ondersteuning aan meer dan 1700 merken en tienduizenden apparaten. Mocht het slimme product er toch niet tussen staan? Schrijf dan zelf de software om het product te bedienen via de Home Assistant app. Het is geschikt voor de echte techneuten die de oneindige mogelijkheden van Home Assistant willen ontdekken.

Home Assistant is veruit het meest gebruikte domotica systeem in Nederland en biedt heel veel mogelijkheden. 

Koppelen met home assistant:

Lezen:

Zendure heeft een api gemaakt voor het uitlezen van de Hyper 2000 en batterijen:

https://github.com/Zendure/developer-device-data-report

Schrijven:

Op dit moment is er nog geen kant-en-klare integratie voor Home Assistant beschikbaar waarmee je de Hyper volledig kunt aansturen. Zendure komt mogelijk op termijn wel met een Home Assistant integratie, maar die is er nu nog niet. Wel is het gelukt om via omwegen en reverse engineering toegang te krijgen tot schrijfopties.

Zie onderstaande tweakers.nl topic waarin dit behandeld wordt:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/81367662#81367662

Zendure kan deze methode wellicht in de toekomst onmogelijk maken. Dus als Home Assistant randvoorwaardelijk is voor je is dit wel iets om goed te realiseren!

     8. Meer reviews over de Hyper 2000

In het Nederlands:

https://iotdomotica.nl/du…meter-dynamische-tarieven

In het Duits:

https://youtube.com/watch?v=8kam4EuTpOA%3Ffeature%3Doembed
https://youtube.com/watch?v=oKyFuKE_pbQ%3Fstart%3D1127%26feature%3Doembed

https://www.pvunde.de/pos…ckel-f%C3%BCr-die-ab-2000

https://www.pvunde.de/pos…nd-ace-das-dynamische-duo

Op Youtube zijn nog veel meer filmpjes te vinden met reviews over de Zendure Hyper 2000, m.n. in het Duits.

     9. Conclusie: cijfer 9

Voordelen:

+ Plug and Play (geen ingewikkelde installatie)

+ Prijs

+ Lifepo4 met aerosol blusmiddel

+ Zenlink functionaliteit

+ 10 jaar garantie

+ Bidirectionaal laden (PV en AC)

+ Kwaliteit materiaal

+ Geruisloos (passieve koeling)

+ 48v batterijen

Nadelen:

-/- App nog verder te optimaliseren

-/- Aantal cycles van de batterij niet te volgen

-/- Nog geen Home Assistant integratie van Zendure zelf

Tot op heden bevalt de Hyper 2000 erg goed. In het verleden hebben we eerst gepionierd met een eenvoudige thuisaccu in combinatie met ecoflow powerstream en mppt van Victron. Maar dat was erg veel gedoe en veel apparaten aan elkaar knopen, wel tegen een goedkopere prijs. Maar dit systeem is veel robuuster en wat ook erg belangrijk is, het is ook veel veiliger met het blusmiddel in de batterijen (ook al komen branden bij lifepo4 batterijen niet veel voor). De software in de app mag nog wat verder geoptimaliseerd worden, maar dat is een kwestie van tijd. Wij geven de Zendure 9 van de 10 punten.

Wat ook erg mooi is aan het systeem is dat het modulair is. Je kunt meerdere Hypers (met ieder maximaal 7,7kWh) ook aan elkaar koppelen via de app maar bijvoorbeeld ook ieder een eigen fase af laten dekken. 

Naast het feit dat je je energiekosten kunt verlagen (zeker vanaf 1 januari 2027) is een thuisbatterij ook een mooie technische aanvulling op je zonnepanelen. En het is ook een mooie sport om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie ook zelf te gebruiken. Daarmee ondersteun je ook de energietransitie!

Verder lezen op Tweakers:

Er komen steeds meer stekkerbatterijen op de markt. Dus we raden  zeker aan om ook naar concurrenten te kijken:

– Algemene stekkerbatterij topic: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2270100

– Homewizard thuisbatterij: 

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2253104

– Marstek/Duravolt thuisbatterij: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2262054

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *