Zendure Smart Meter 3CT, zowel fase als groepsbewaking!

Eerste indruk: Zendure Smart Meter 3CT

Via Zendure ontvingen wij de nieuwe Smart Meter 3CT, die binnenkort op de Nederlandse markt verschijnt. In dit artikel geven we een eerste indruk van dit meetapparaat en vergelijken we de mogelijkheden met bijvoorbeeld een P1-meter of de Shelly Pro 3EM.

Wat zit er in de doos?

• 3× stroomklemmen voor maximaal 120A (ook geschikt voor 50A-toepassingen)

• De Smart Meter 3CT (2 DIN-modules breed)

Functionaliteit

De Smart Meter ondersteunt zowel fasebewaking als groepbewaking.

Op het eerste gezicht lijkt de werking sterk op die van de Shelly Pro 3EM: via stroomklemmen wordt de actuele import en export van stroom per fase gemeten. De bijgeleverde klemmen lijken zelfs identiek aan die van Shelly (dezelfde fabrikant?).

Wat deze Smart Meter onderscheidt, zijn de twee soorten ingangen: 120A voor de hoofdmetingen en 50A voor specifieke groepen. Volgens de handleiding is het de bedoeling om met de 120A-klemmen de totale fasestroom te meten, terwijl de 50A-klemmen worden gebruikt voor specifieke groepen die zijn aangesloten op een Zendure-batterij. Wordt binnen zo’n groep een belasting van meer dan 16A gedetecteerd, dan stuurt de meter een signaal naar de batterij om de output te verlagen.

Deze automatische groepbewaking is een waardevolle toevoeging: het voorkomt overbelasting van circuits en verhoogt de veiligheid in huis. Nooit meer zorgen over een overbelaste groep door een batterij.

Installatie

De installatie is vergelijkbaar met die van een Shelly Pro 3EM.

🛠️ Let op: Heb je geen ervaring met meterkasten, laat dit dan altijd over aan een erkend installateur.

Wil je de groepbewaking gebruiken, dan zijn de 50A-klemmen los verkrijgbaar en moeten ze via het apparaat worden toegewezen aan de groepen waarop de batterijen zijn aangesloten. Zendure levert deze 50A klemmen nog niet, maar je kunt ze ook op amazon of andere website kopen. Even goed kijken of de stekker overeenkomt.

App-functionaliteit

De Smart Meter is op dit moment nog niet zichtbaar in de standaard Zendure-app. Wij hebben echter toegang tot een bèta-versie, waarin het apparaat al is geïntegreerd. Hierdoor kunnen we de functionaliteit alvast testen.

Toevoegen aan de app werkt eenvoudig, vergelijkbaar met het koppelen van een Zendure Hyper 2000 of SolarFlow 2400 AC. Via Bluetooth wordt het apparaat herkend en toegevoegd als meetapparaat. Je kunt vervolgens de te monitoren fases kiezen én binnen een fase een groep selecteren om te volgen met de 50A-klemmen.

Handleiding
Onderstaand screenshot uit de app-handleiding geeft extra duidelijkheid over de werking en mogelijkheden.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs is op dit moment €119 en is al te bestellen op de website van Zendure

Eerste indruk

De Smart Meter 3CT maakt een degelijke indruk en is voorzien van een vergelijkbare LED-indicator als de batterijen van Zendure. De basisfunctionaliteit is vergelijkbaar met die van de Shelly Pro 3EM. Wie alleen fase monitoring zoekt of flexibiliteit wenst qua batterijmerk, heeft aan de Shelly nog steeds een uitstekende oplossing.

De echte meerwaarde van deze Smart Meter zit in de mogelijkheid tot groepbewaking van batterijen, wat zorgt voor extra veiligheid en controle. In de komende weken zullen we het apparaat verder testen om te zien hoe goed dit in de praktijk werkt.

Disclaimer

energienerds.nl heeft een samenwerking met Zendure om producten te reviewen en daarvoor ontvangen wij deze producten. Er zijn echter geen afspraken gemaakt over de uitkomsten van de review. Als iets ons niet bevalt zullen we dat altijd aangeven.

2 reacties op “Zendure Smart Meter 3CT, zowel fase als groepsbewaking!”

  1. Pieter avatar
    Pieter

    Dank voor info. Vraag over het aantal stroomklemmen. In het schema staan er 4 getekend. Op de onderzijde van meetinstrument zijn ook 4 aansluitingen voor de 120 A meetklemmen te zien.
    In uw verhaal staat dat er 3 à 120 A zijn meegeleverd.

    Er lijkt mij iets te ontbreken.. Kunt u daar iets meer over zeggen?

    Die groepenbewaking heeft zeker ook meerwaarde voor mij. Een full-elektric woning waar volgens de P1-meter de 25 A wel eens overschreden wordt.. 😉 Peakshaving lijkt mij dan ook een mooie optie. Als ik het goed begrijp zit dat er nog niet in? Want wat U nu schetst is dat alleen de laadstroom nu beperkt kan worden.
    OF
    is juist automatisch ONTladen van de accu nu ook een optie om de stroom naar de hoofdzekering te beperken?

    1. Jan avatar

      Die “IN”-ingang naast de 120A-ingangen wordt niet toegelicht in de handleiding, maar ik vermoed dat dit vergelijkbaar is met de aansluiting op een Shelly voor kalibratie via de nuldraad. Die heb je eigenlijk alleen nodig als je extreem nauwkeurige metingen wilt; in de praktijk zijn de fabrieksinstellingen doorgaans al behoorlijk accuraat.

      Het gebruik van peakshaving zou inderdaad een mooie manier zijn om de hoofdzekering te ontlasten, mits de ontlading ook past binnen de belasting van de betreffende groep. Op dit moment is dat nog niet helemaal duidelijk, omdat we de groepsbewaking nog niet hebben kunnen testen. Hopelijk kunnen we dat later doen zodra we de juiste kabels binnen hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *