Huis verwarmen met lucht/lucht warmtepompen (airco’s)

Lucht/lucht warmtepompen, vaak ook airco’s met verwarmingsfunctie genoemd, zijn een duurzame en energie-efficiënte manier om je huis te verwarmen en te koelen. Net als andere warmtepompen werken ze met een invertertechnologie, waardoor ze de energie optimaal benutten. De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de Coefficient Of Performance (COP). Dit cijfer geeft de verhouding aan tussen de geleverde warmte (of koeling) en de verbruikte energie.

Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt deze om de binnenlucht te verwarmen. Dit gebeurt via een buitenunit die warmte verzamelt en een binnenunit die deze warmte verspreidt. In de zomer werkt het systeem omgekeerd en functioneert het als een airco door warmte uit je woning naar buiten af te voeren.

Efficiëntie en verbruik

Bij een lucht/lucht-warmtepomp ligt de COP doorgaans tussen de 3 en 5, afhankelijk van het model en de buitentemperatuur. Dit betekent dat voor elke kWh elektriciteit die je erin stopt, je 3 tot 5 keer zoveel warmte terugkrijgt. Dit resulteert in een rendement van 300% tot 500%, wat aanzienlijk hoger is dan een traditionele HR-ketel met een rendement van 90% tot 95%.

Daarnaast is het gebruik van een lucht/lucht warmtepomp een ideale manier om zelfopgewekte stroom uit zonnepanelen direct te benutten. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd en bespaar je fors op je energiekosten.

Comfort en gebruiksgemak

Hoewel sommige mensen even moeten wennen aan verwarming via een lucht/lucht warmtepomp, wordt het na een paar weken vaak als zeer prettig ervaren. Moderne modellen zijn fluisterstil en kunnen ruimtes snel verwarmen.

Bovendien biedt een lucht/lucht warmtepomp in de zomer gratis koeling, mits je zonnepanelen voldoende energie opwekken. Door ook een warmtepompboiler te installeren, kun je zelfs de radiatoren uit je huis verwijderen en volledig overstappen op duurzame energie.

Kosten en terugverdientijd

De aanschaf van een lucht/lucht warmtepomp vraagt een investering, maar deze is relatief snel terug te verdienen. Een praktijkvoorbeeld: voor een huishouden dat vijf energie-efficiënte airco’s heeft aangeschaft voor €6.000, is de investering al binnen een aantal jaren terugverdiend. Dit komt door de besparing op de gasrekening (voorheen €1.500 per jaar) en de mogelijkheid om zonne-energie optimaal te benutten. Door afschaffen salderingsregeling zal het na 1 januari 2027 wel langer gaan duren voor het terug verdiend is.

Zelfs wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft een lucht/lucht warmtepomp financieel aantrekkelijk. Vooral in combinatie met een thuisbatterij kan overtollige zonnestroom optimaal worden benut, waardoor de afhankelijkheid van het energienet afneemt.

Nadelen en aandachtspunten

Hoewel lucht/lucht warmtepompen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Luchtcirculatie: De warmte wordt verspreid via luchtstromen, wat anders kan aanvoelen dan traditionele radiatoren. Goede plaatsing van de binnenunits helpt hierbij.
  • Isolatie: Een goed geïsoleerd huis is belangrijk om optimaal te profiteren van een warmtepomp.
  • Geluid: Kies voor een stil model en plaats de buitenunit op een geschikte locatie om geluidshinder te minimaliseren.
  • Defrosts: In de winter kun je als het vriest defrosts krijgen. Hierbij wordt de buitenunit verwarmd om te voorkomen dat die bevriest. Hierdoor valt de verwaarming van binnenunit paar minuten uit. Daarom is het handig om in de woonkamer altijd 2 units te hebben.

Conclusie

Een lucht/lucht warmtepomp is een uitstekende keuze voor wie zijn huis energiezuinig wil verwarmen en tegelijkertijd profiteert van gratis koeling in de zomer. Door gebruik te maken van zonne-energie en eventueel een thuisbatterij, kun je de energiekosten fors verlagen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Verder lezen

Op Tweakers vind je een zeer informatief forum over dit onderwerp. Mocht je interesse hebben, dan raden we je aan om daar zeker eens rond te kijken:

Tweakers Forum over Warmtepompen

Wil je persoonlijk advies over welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact op met een gespecialiseerde installateur of energiedeskundige.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *