
Vanaf 1 januari 2027 komt er een einde aan de salderingsregeling. Dit betekent dat het financieel voordeel van het terugleveren van zelf opgewekte zonne-energie aan het elektriciteitsnet sterk zal afnemen. Waar huishoudens met zonnepanelen nu nog een vergoeding ontvangen die gelijk is aan het leveringstarief dat ze betalen voor stroom van het net, zal dat vanaf die datum drastisch veranderen. Zo hebben energieleveranciers zoals Eneco en Greenchoice al aangekondigd vanaf 2027 nog maar een kwart eurocent per teruggeleverde kilowattuur (kWh) te vergoeden. Dat komt neer op bijna niets – zeker als je bedenkt dat de gemiddelde stroomprijs voor consumenten vele malen hoger ligt. Verwacht wordt dat andere energieleveranciers vergelijkbare tarieven zullen hanteren.
Als gevolg hiervan realiseren steeds meer mensen zich dat het optimaal gebruiken van de zelf opgewekte zonne-energie – dus direct verbruiken of opslaan – essentieel wordt. De waarde van zonnepanelen ligt vanaf 2027 dan ook vooral in het zelf benutten van je opwek in plaats van het terugleveren aan het net. Hierdoor groeit de belangstelling voor thuisbatterijen sterk. Deze batterijen maken het mogelijk om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik, bijvoorbeeld in de avond of op bewolkte dagen. Er zijn verschillende oplossingen op de markt, variërend van volledig geïnstalleerde batterijsystemen die geïntegreerd zijn in je meterkast tot zogeheten stekkerbatterijen die je eenvoudig zelf kunt aansluiten op een stopcontact.
Eerder hebben wij al een artikel geschreven over de voordelen van een thuisbatterij en waarom het zinvol kan zijn om hierin te investeren.
Ook hebben we uitgelegd hoe je – zelfs zonder salderingsregeling – met behulp van thuisbatterijen toch een situatie van nul op de meter kunt realiseren, oftewel evenveel stroom opwekken als je verbruikt op jaarbasis. Ook hebben we de voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract toegelicht.
Dit zijn namelijk met name de strategieen die gekozen worden als er een thuisbatterij aangeschaft wordt. Als je dus wil verdiepen in de mogelijkheden van een thuisbatterij zijn deze artikelen handig om te lezen.
Op tweakers zijn er zeer veel actieve fora over allerlei batterijonderwerpen. Ook over Zendure stekkerbatterijen is er een actief forum, met bijna 400k views en honderden pagina’s aan ervaringen en vragen en antwoorden. Sowieso is tweakers een ideale plek om je te orienteren op batterijen met ook algemene topics:
- Thuisaccu al interresant voor mij?
- Het grote plug- and play thuisaccu’s met een stekker topic
- Eenvoudige thuisaccu samenstellen
En daarnaast heel veel topics over specifieke batterijmerken (Enphase, Homewizard, Zendure, AlphaESS, Sigenergy, Growatt enz).
Dus denk je er over om een thuisbatterij aan te schaffen ga je dan vooral inlezen en kijken wat er bij jouw situatie het beste past en waar je de batterij voor wil gebruiken.
Voor dit onderwerp hebben we ook een enquête gehouden onder de lezers van het Tweakers forum (topic Zendure), een platform dat bekendstaat om zijn technisch onderlegde gebruikers en early adopters van nieuwe technologieën.

Hieronder zie je de uitkomsten van die enquête. Wat direct opvalt, is dat ongeveer 70% van de respondenten hun thuisbatterij inzet voor het realiseren van ‘Nul op de Meter’ (NOM) of het maximaal benutten van eigen opwek. In de praktijk betekent dit dat men de batterij overdag oplaadt met overtollige zonne-energie en deze opgeslagen stroom ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Dit doen velen nu al om terugleverkosten te beperken, maar vanaf 1 januari 2027 – wanneer de salderingsregeling vervalt – zal dit voor nog veel meer mensen de norm worden.
Daarnaast geeft circa 29% aan hun batterij te gebruiken voor optimalisatie op de day-ahead-markt met een dynamisch energiecontract, al dan niet in combinatie met NOM. In dit scenario wordt de batterij geladen wanneer de stroomprijs laag is en ontladen op momenten dat de prijs hoog is, op basis van dagvooruit-prijsspreads. Deze slimme strategie maakt het mogelijk om actief in te spelen op schommelingen in de stroomprijs, wat met name interessant wordt als de dynamische markt verder volwassen wordt.

Een opvallend inzicht uit de enquête is dat handelen op de onbalansmarkt niet voorkomt onder gebruikers van stekkerbatterijen. Deze batterijen zijn vooral bedoeld voor kleinschalig thuisgebruik, gericht op NOM en/of dynamische tarieven. Dat komt deels doordat de bijbehorende omvormers zijn afgestemd op lagere vermogens, passend bij huishoudelijk gebruik. Voor deelname aan de onbalansmarkt zijn zwaardere omvormers nodig die op uurbasis grote hoeveelheden stroom kunnen laden of ontladen. Zulke systemen worden meestal aangestuurd door energiebedrijven op basis van onbalanssignalen, en worden ingezet om de terugverdientijd van grootschalige batterijsystemen te verkorten.
Interessant is het ook om te zien hoe deze groep – technisch onderlegd en vaak voorlopers op het gebied van energietechnologie – hun batterijen nu inzet. De verwachting is dat richting 2027 steeds meer gebruikers van stekkerbatterijen hun strategie zullen uitbreiden. Bijvoorbeeld door in de wintermaanden goedkope stroom in te kopen en deze op duurdere momenten te gebruiken. Hierdoor zal de groep die nu uitsluitend inzet op NOM geleidelijk verschuiven naar een gecombineerde aanpak van NOM en optimalisatie via een dynamisch contract.
Geef een reactie